Palmkoolstamppot met wildrookworst
Tijdens de 19e eeuw werd palmkool veel geteeld in Nederland. Later trok boerenkool alle belangstelling, waardoor de palmkool werd 'vergeten'.
Door te combineren met zoete aardappel, specerijen als komijn en koriander zet je in een handomdraai een bijzonder najaarsgerecht op tafel. Onze wildrookworst past daar prachtig bij.
Ingredients
- 500 gram palmkool
- 1 pond kruimige aardappelen
- 1 kg zoete aardappelen
- 2 wildrookworsten (een halve worst per persoon)
- gemalen komijn (djintan)
- gemalen koriander (ketoembar)
- cayennepeper
- olijfolie
- klontje roomboter
- melk
Instructions
- Schil de aardappelen en snijd ze in stukken.
- Kook de aardappelen in ruim water met een snuf zout volledig gaar.
- Was in de tussentijd de palmkool en snijd de dikke middelste nerf uit de bladeren.
- Zet een steelpannetje water op het vuur en verwarm hierin de wildrookworst (in zijn binnenverpakking). Het water mag niet koken.
- Verhit in een wok of hapjespan een scheut olijfolie en roerbak de palmkool totdat deze beetgaar is.
- Voeg djintan (1 tl), ketoembar (2 tl), een mespuntje cayennepeper en zout naar smaak toe en schep nog een paar keer goed door.
- Giet de aardappels af, voeg een klontje boter en een scheut melk toe en stamp ze niet al te fijn.
- Schep de aardappelpuree door de palmkool. Als de stamppot wat te dik is voeg je nog wat melk toe.
- Eet smakelijk!