Wilde gans met zwarte (of blauwe) bessen
Yield: 4 personen

Wilde gans met zwarte (of blauwe) bessen

Voorbereiding: 15 minutes
Kooktijd: 30 minutes
Total Time: 45 minutes

Dit recept is gepubliceerd in het kookboek Smaak van de Waard. Chefkok Esther van Leeuwe neemt je in 44 recepten mee langs verschillende producenten van streekproducten in de regio Krimpenerwaard / Rotterdam. Lekker, gezond én duurzaam koken met producten uit de Krimpenerwaard, Rotterdam en omgeving.

Zwarte bessen zijn nog niet zo bekend, maar ze zijn heerlijk! Elke bes van de bessentuin De Rode Mus uit Berkenwoude is kwalitatief goed. Het Wildhuys en De Rode Mus liggen op enkele kilometers van elkaar. De combinatie van producten in dit gerecht is een feestje.

Ingredients

  • 4 eetlepels appelstroop
  • 200 ml wildfond
  • 2 eetlepels Balsamicoazijn
  • 4 ganzenborsten
  • 200 ml port
  • peper en zout
  • 5 kruidnagels
  • boter om in te bakken
  • Geraspte schil van ½ sinaasappel
  • 2 appels
  • 1 kaneelstokje
  • 4 eetlepels bruine suiker
  • 2 stuks steranijs
  • 300 g zwarte bessen (gebruik blauwe bessen buiten het seizoen)

Instructions

    1. Haal de ganzenborsten een uur voor het bereiden uit de koelkast. Het vlees moet op kamertemperatuur zijn voordat het de pan in gaat.
    2. Verwarm de appelstroop met de Balsamicoazijn, port, kruidnagels, sinaasappelrasp, kaneelstokje, steranijs en wildfond. Laat het met een derde inkoken. Giet de zwarte bessen erbij en verwarm nog 2 minuten.
    3. Snijd de appels in plakjes. Bak ze in een klontje boter met de bruine suiker in 10 minuten zacht. Schep ze af en toe om.
    4. Wrijf de ganzenborsten in met peper en zout. Bak ze in de boter rosé. Elke kant een paar minuten. Zet het vuur uit en laat het vlees rusten met de deksel op de pan.
    5. Snijd de ganzenborsten in plakken en dien het op met de appelen en zwarte bessen.
    6. Vul dit gerecht aan met een salade en gebakken aardappeltjes.

    In kleinere porties kun je dit gerecht serveren als voorgerecht, amuse of hapje.

Notes

Vervang de zwarte bessen buiten het seizoen door blauwe bessen. Borstfilet kan worden vervangen door eendenborst of door gerookte ganzenborst. De laatste hoeft niet gebakken te worden. Benieuwd naar meer heerlijke recepten? Bestel hier het kookboek Smaak van de Waard.